Singapur na tanieri: 13 jedál, ktoré treba ochutnať

Singapur je rajom pre milovníkov jedla. Táto malá krajina je skutočným tavným kotlom kultúr, čo sa odráža aj v jej gastronómii. Čínske, malajské, indické a peranakanské vplyvy vytvorili jedinečnú paletu chutí, ktorú nájdeš v hlavne hawker centrách, ikonických pouličných jedálňach. Ak plánuješ návštevu Singapuru, tieto jedlá rozhodne nesmieš vynechať!

Upozornenie: Niektoré odkazy v tomto článku obsahujú odkazy na partnerské produkty. Ak klikneš na odkaz a kúpiš si akúkoľvek službu, môžem získať malú províziu (bez ďalších nákladov pre teba). Pomôže mi to s prevádzkovaním tohto blogu.

Čo vidieť v Singapure? Nechaj sa inšpirovať týmto článkom, ktorý ti prezradí 13 nezabudnuteľných miest, ktoré vidieť v Singapure. 

Ak hľadáš tipy, ako ušetriť na roamingu, určite si prečítaj moje recenzie eSIM kariet od Airalo (recenzia Connect Lah! eSIM) a Nomad (recenzia Singapore eSIM, recenzia Global eSIM).

Hainanese Chicken Rice – Singapurská klasika

Hainanese Chicken Rice je jedným z najznámejších jedál Singapuru. Ide o jemne dusené alebo varené kura podávané s voňavou ryžou, ktorá sa varí v kuracom vývare. K tomu dostaneš pikantnú čili omáčku, sójovú omáčku a zázvorový dip. Jednoduché, ale nesmierne chutné jedlo, ktoré sa stalo ikonou singapurskej kuchyne.

Hainanese Chicken Rice
Hainanese Chicken Rice

Chilli Crab – Pikantný krab v paradajkovej omáčke

Toto jedlo si zamilujú všetci, ktorí obľubujú morské plody. Chilli Crab je veľký krab varený v hustej, sladko-kyslej a mierne pikantnej paradajkovo-čili omáčke. Tradične sa podáva s vyprážanými žemľami (mantou), ktoré sa namáčajú do lahodnej omáčky.

Chilli Crab
Chilli Crab

Laksa – Rezance v kokosovo-kari polievke

Laksa je dokonalým príkladom fúzie malajských a čínskych chutí. Ide o hustú polievku s ryžovými rezancami, kokosovým mliekom, krevetami, rybími koláčikmi a vareným vajcom. Najznámejšia verzia je Katong Laksa, kde sú rezance nakrájané na menšie kúsky, aby ste ich mohli jesť lyžicou.

Laksa
Laksa

Satay – Grilované špízy s arašidovou omáčkou

Satay je skvelou voľbou pre tých, ktorí milujú grilované mäso. Ide o marinované kúsky kuracieho, hovädzieho alebo jahňacieho mäsa napichnuté na špajli a opečené na drevenom uhlí. Neodmysliteľnou súčasťou je hustá arašidová omáčka, ktorá dodáva celému jedlu bohatú chuť.

Satay
Satay

Hokkien Mee – Smažené rezance s plodmi mora

Hokkien Mee je obľúbené jedlo v hawker centrách, ktoré kombinuje vajíčkové a ryžové rezance. Tie sa smažia s krevetami, kalmármi a podávajú sa s vaječnou omáčkou, limetkou a pikantnou sambal pastou. 

Hokkien Mee
Hokkien Mee

Zabudni na drahý roaming, vyskúšaj eSIM od Esimatic


Char Kway Teow – Rezance s dymovou arómou

Toto jedlo je snom všetkých milovníkov street foodu. Char Kway Teow sú ploché ryžové rezance smažené na silnom ohni spolu s vajcom, fazuľovými klíčkami, krevetami a klobásou lap cheong. Tajomstvom úspechu je wok hei, dymová aróma, ktorú jedlo získa pri smažení. 

Char Kway Teow
Char Kway Teow

Roti Prata – Chrumkavý plackový zázrak

Roti Prata je singapurská verzia indického chleba. Tento tenký, chrumkavý plackový chlieb sa pripravuje na rozpálenej panvici a podáva sa s kari omáčkou. Ak máš chuť na sladké, môžeš si dať verziu s kondenzovaným mliekom alebo čokoládou.

Roti Prata
Roti Prata

Nasi Lemak – Kokosová ryža s prílohami

Toto jedlo pochádzajúce z Malajzie je obľúbené aj v Singapure. Nasi Lemak je ryža varená v kokosovom mlieku, ktorá sa podáva s vyprážaným kuracím mäsom, ančovičkami, vajcom, uhorkami a pikantnou sambal omáčkou. Perfektné jedlo na raňajky alebo obed!

Nasi Lemak
Nasi Lemak

Carrot Cake – Reďkovkový koláč, ktorý nie je z mrkvy

Nenechaj sa zmiasť názvom! Carrot Cake v Singapure neobsahuje mrkvu! Ide o vyprážaný koláč vyrobený z ryžovej múky a bielej reďkovky, ktorý sa smaží s vajcom, sójovou omáčkou a jarnou cibuľkou. 

Carrot Cake
Carrot Cake

Kaya Toast – Sladké raňajky s kokosovo-vaječným džemom

Singapurské raňajky by neboli kompletné bez Kaya Toast. Ide o chrumkavý toast natretý kaya. Je to kokosovo-vaječný džem, ktorý sa podáva s kúskami masla. K tomu si môžeš dať na mäkko uvarené vajcia s tmavou sójovou omáčkou a šálkou silnej kávy alebo čaju.

Kaya Toast
Kaya Toast

Káva – Kopi vo všetkých podobách

Singapurčania milujú svoju kávu, ktorú nazývajú kopi. Môžeš si vybrať Kopi (čierna káva s kondenzovaným mliekom a cukrom), Kopi Peng (ľadová verzia), Kopi Siew Dai (menej sladená), Kopi Gau (silná káva) alebo s rôznymi inými príchuťami. Každý si nájde svoj obľúbený spôsob!


Zabudni na drahý roaming, vyskúšaj eSIM od E-TravelSIM


Bak Kut Teh – Výdatná polievka z bravčových rebier

Bak Kut Teh je korenistá polievka s bravčovými rebrami, ktorú si Singapurčania obľúbili najmä v reťazci Song Fa Bak Kut Teh. Táto reštaurácia má viacero pobočiek po celom meste a špecializuje sa na túto lahodnú pochúťku. 

Bak Kut Teh
Bak Kut Teh

White Beehoon – Rezance v jemnej omáčke

White Beehoon sú tenké vermicelli rezance varené v krémovej vaječnej omáčke s morskými plodmi. Tento pokrm je špecialitou reťazca Sembawang White Beehoon, ktorý má viacero prevádzok v Singapure.

White Beehoon
White Beehoon

Čo si z Singapuru odniesť na tanieri

Singapurská kuchyňa je pestrá, chutná a plná histórie. Či už si milovníkom rezancových jedál, morských plodov alebo sladkých pochúťok, v Singapure si určite nájdeš niečo, čo si zamiluješ. V mojom prípade to bola laksa. 

Skvelým miestom, kde ochutnať tradičné singapurské jedlá sú miestne hawker centrá, kde sa dá dobre a lacno najesť. 


Prihás sa k odberu Vorlíkovho newslettera!


Ktoré jedlo by si chcel vyskúšať ako prvé? Napíš nám do komentárov!


Najnovšie články

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vorlíkov Newsletter

Prihlás sa k odberu pravideľného newslettra.