Každá krajina má svoje tradičné pokrmy. Musím však povedať, že holandská kuchyňa ma až tak neohúrila. Napriek tomu som si obľúbila niektoré holandské jedlá a rada si ich objednávam, keď sa ocitnem v Holandsku alebo v holandskej reštaurácii. Pred mojím výletom do Rotterdamu som si pripravila zoznam jedál, ktoré som plánovala ochutnať počas môjho dobrodružsta.
Upozornenie: Niektoré odkazy v tomto článku obsahujú odkazy na partnerské produkty. Ak klikneš na odkaz a kúpiš si akúkoľvek službu, môžem získať malú províziu (bez ďalších nákladov pre teba). Pomôže mi to s prevádzkovaním tohto blogu.
Holandské raňajky
Holandské raňajky zvyčajne pozostávajú z jednoduchých jedál, ktoré sú rýchle a ľahko pripraviteľné. Medzi najbežnejšie jedlá patria cereálie s mliekom alebo krajec chleba s džemom a mliekom. Deti obľubujú jedávať Hagelslag, čo sú malé čokoládové tyčinky, ktoré si nasypú na maslový krajec toastového chleba.
Hagelslag som našla aj v hotelovej ponuke raňajok. Krabičky Hagelslagu sa dajú kúpiť v každom supermarkete. Bývajú rôznej chuti, no najpopulárnejšie sú čokoládové.
Aké holanské jedlá vyskúšať na obed
Holanďania nemajú dlhé obedové prestávky a preto len rýchlo zjedia sendviče, ktoré zapíjajú mliekom. Veľakrát si donesú pripravený obed v miske z domu a k tomu si kúpia krabičku alebo pohár mlieka. Ich sendviče obsahujú buď plátky šunky alebo plátky syra, ale nikdy nie šunku a syr dokopy. Keď som sa ich spýtala, prečo tieto suroviny nekombinujú, iba sa na mňa pozreli a povedali, že to sa nesmie. Pridanie šalátu, uhorky, rajčiny alebo papriky je povolené.
Čo jedia holanďania na večeru
Tradičná večera zahŕňa mäso, zemiaky a zeleninu. Mnohým Holanďanom sa nechce po náročných dňoch variť, tak si iba zohrejú predpripravené jedlo z obchodu. Alebo si pripravia cestoviny s omáčkou, keďže to je pomerne rýchlo pripravené jedlo
Holandské jedlá, ktoré treba určite vyskúšať
Počas mojej rannej prechádzky po Rotterdame som skončila v Markthal, tržnici vo štvrti Blaak. Tipy ako sa presúvať v Rotterdame sú v tomto článku. Tržnica je známa svojim nádherným stropom. Okrem toho je tu veľa stánkov s jedlom, ktoré ponúkajú široký výber jedál z rôznych krajín. Ale najskôr sa pozrieme na tie tradičné, holandské.
Sýr
Sýr nesmie v žiadnom prípade chýbať. Som si istá, že každý už raz v živote jedol sýr Gouda, Edam či Leerdammer. Ďalšie, menej známe syry sú Frisian, Limburger, Kernhem, Bluefort, Subenhara, Maasdam, Old Amsterdam, Old Alkmaar, Mimolette Commission, Maasland, Texelaar-Kollumer a Leyden.
Hranolky
Hranolky medzi výberom tradičných holandských jedál nesmú chýbať. V každom meste je niekoľko stánkov, ktoré predávajú smažené hranolky. Sú hrubšie než tie mrazené z obchodu alebo McDonaldu. Zabudni na nudný kečup alebo tatársku. Holanďania sú kreatívni a k svojim hranolkám jedia rôzne omáčky. Medzi ich najobľúbenejšie patria arašidová a kari. Turisti po ochutnaní arašidovej omáčky buď celú porciu dajú niekomu inému, či zahodia, alebo im tá omáčka tak zachutí, že sa jej nevedia dojesť.
Ryby a plody mora
Ryby neodmysliteľne patria medzi tradičné holandské jedlá. Pre výbornú polohu pri mori majú holanďania vždy výborný výber červých rýb a morských plodov. Hollandse Nieuwe, alebo nazývaný aj holandský sleď, patrí medzi najznámejšie
holandské jedlá. Hollandse Nieuwe je marinovaný, osolený, surový sleď, podávaný v žemli s cibuľou. Toto ikonické jedlo musí vyskúšať každý návštevník, ináč ako keby v Holandsku ani nebol. Nie som veľký fanúšik cibule, ale to mi nezabránilo vychutnať si toto výborné jedlo.
Kuracie satay
Pôvodne som si to pomýlila s naším kuracím soté, a čakalo ma prekvapenie, keď mi priniesli toto jedlo. Na tanieri som si našla ugrilované kuracie prsia nakrájané na kocky, poliate hustou hnedou omáčkou a posypané arašidami. Veľmi ma to potešilo, pretože arašidovú omáčku som si veľmi obľúbila.
Holanďania sa tvária, že je to ich tradičné jedlo. Kuracie satay pôvodne pochádza z Indonézie aa počas kolonizácie si ho prisvojili.
Ako príloha sa môže podávať ryža, hranolky alebo aj rezance (nie tie naše, čo dávame do polievky, ale tie klasické ázijské). V poslednej dobe začali byť populárne varianty s krevetami, či syrom Paneer, ktorý je vhodný pre vegetariánov.
Aké holandské jedlá vyskúšať v reštauráciách
Polievky
Holanďania jedia iba dve polievky – hrachovú a rajčinovú. Erwtensoep alebo holandská hrachová polievka je tradičné zimné jedlo, ktoré je obľúbené pre svoju sýtosť a výživovú hodnotu. Polievka obsahuje hrach, zemiaky, cibuľu, mrkvu a slaninu. Holandská rajčinová polievka, známa tiež ako “tomatensoep“, je tradičnou polievkou v Holandsku, ktorá sa vyrába z paradajok, vývaru, zeleniny a často s mliekom alebo smotanou. Môže sa podávať ako predjedlo alebo aj ako hlavný chod. Často ju podávajú s krajcom chleba alebo grilovaným syrovým sendvičom. Tomatensoep je populárne jedlo a podáva sa nájsť v mnohých reštauráciách a kaviarňach počas celého roka.
Bitterballen
Bitterballen sú malé vyprážané guľôčky, plnené s mäsom. Tento holandský snack je obľúbený na párty alebo ako predjedlo.
Pannenkoeken
Pannenkoeken sú holandské palacinky, ktoré sa podávajú ako sladký dezert alebo ako slaná pochúťka s rôznymi náplňami. Od detstva som bola zvyknutá jedávať palacinky iba so sladkou plnkou. Preto ma dosť prekvapilo, keď som v menu videla rôzne kombinácie so slaninou, syrom, alebo šunkou.
Poffertjes
Poffertjes sú malé dolky, ktoré sa tešia veľkej obľube, či už medzi deťmi alebo dospelými. Pripravujú sa na speciálnej panvici, kde získajú svoj tvar. Je to niečo podobné, ako my máme špecialnu panvicu na dolky. Tradične sa podávajú s lyžičkou masla a práškovým cukrom. Toto jedlo určite stojí za ochutnanie, ak navštívite Holandsko.
Stroopwafels
Holandské Stroopwafels sú tradičné holandské wafle v tvare tenkých plátkov a spojené sladkou sirupovou náplňou. Sú obľúbené po celom Holandsku a často sa predávajú na trhoch a pouličných stánkoch. Ja ich zvyčajne kupujem v supermaketoch a nosím ako darček pre rodinu a známych.
Čo dodať na záver? Celkom dobré bolo to kulinárske dobrodružstvo, že? Pri písaní tohto blogu mi tiekli slinky na kus baraninky, a neraz som si pomyslela “Ach, toto by som si teraz dala”. Asi budem musieť naplánovať ďalšiu cestu ho Holandska.