Kulinárske dobrodružstvo: Tradičné holandské jedlá v Rotterdame

Každá krajina má svoje tradičné pokrmy. Musím však povedať, že holandská kuchyňa ma až tak neohúrila. Napriek tomu som si obľúbila niektoré holandské jedlá a rada si ich objednávam, keď sa ocitnem v Holandsku alebo v holandskej reštaurácii. Pred mojím výletom do Rotterdamu som si pripravila zoznam jedál, ktoré som plánovala ochutnať počas môjho dobrodružsta.

Upozornenie: Niektoré odkazy v tomto článku obsahujú odkazy na partnerské produkty. Ak klikneš na odkaz a kúpiš si akúkoľvek službu, môžem získať malú províziu (bez ďalších nákladov pre teba). Pomôže mi to s prevádzkovaním tohto blogu.

Pred odchodom do Holandska nezabudni

  • Stiahnuť a vytlačiť Vorlíkov sprievodca: Rotterdam do vrecka
Rotterdam do vrecka

Čo jedia Holanďania počas dňa

Holandské raňajky

Holandské raňajky zvyčajne pozostávajú z jednoduchých jedál, ktoré sú rýchle a ľahko pripraviteľné. Medzi najbežnejšie jedlá patria cereálie s mliekom alebo krajec chleba s džemom a mliekom. Deti obľubujú jedávať Hagelslag, čo sú malé čokoládové tyčinky, ktoré si nasypú na maslový krajec toastového chleba.

Hagelslag som našla aj v hotelovej ponuke raňajok. Krabičky Hagelslagu sa dajú kúpiť v každom supermarkete. Bývajú rôznej chuti, no najpopulárnejšie sú čokoládové.

Hagelslag podávaný na raňajkách

Aké holanské jedlá vyskúšať na obed

Holanďania nemajú dlhé obedové prestávky a preto len rýchlo zjedia sendviče, ktoré zapíjajú mliekom. Veľakrát si donesú pripravený obed v miske z domu a k tomu si kúpia krabičku alebo pohár mlieka. Ich sendviče obsahujú buď plátky šunky alebo plátky syra, ale nikdy nie šunku a syr dokopy. Keď som sa ich spýtala, prečo tieto suroviny nekombinujú, iba sa na mňa pozreli a povedali, že to sa nesmie. Pridanie šalátu, uhorky, rajčiny alebo papriky je povolené.

Čo jedia holanďania na večeru

Tradičná večera zahŕňa mäso, zemiaky a zeleninu. Mnohým Holanďanom sa nechce po náročných dňoch variť, tak si iba zohrejú predpripravené jedlo z obchodu. Alebo si pripravia cestoviny s omáčkou, keďže to je pomerne rýchlo pripravené jedlo.

Holandské jedlá, ktoré treba určite vyskúšať

Počas mojej rannej prechádzky po Rotterdame som skončila v Markthal, tržnici vo štvrti Blaak. Tipy ako sa presúvať v Rotterdame sú v tomto článku. Tržnica je známa svojim nádherným stropom. Okrem toho je tu veľa stánkov s jedlom, ktoré ponúkajú široký výber jedál z rôznych krajín. Ale najskôr sa pozrieme na tie tradičné, holandské.

Sýr

Sýr nesmie v žiadnom prípade chýbať. Som si istá, že každý už raz v živote jedol sýr Gouda, Edam či Leerdammer. Ďalšie, menej známe syry sú Frisian, Limburger, Kernhem, Bluefort, Subenhara, Maasdam, Old Amsterdam, Old Alkmaar, Mimolette Commission, Maasland, Texelaar-Kollumer a Leyden.

Ponuka syrov v obchode
Ponuka syrov v obchode
Holandský sýr
Tento sýr kupujem pre rodinu

Ja, a aj celá moja rodina, sme fanúšikmi holandského syra. Keď som bývala v Hágu, vždy som domov niesla niekoľko kilogramov fantastického holandského syra.

Hranolky

Hranolky medzi výberom tradičných holandských jedál nesmú chýbať. V každom meste je niekoľko stánkov, ktoré predávajú smažené hranolky. Sú hrubšie než tie mrazené z obchodu alebo McDonaldu. Zabudni na nudný kečup alebo tatársku. Holanďania sú kreatívni a k svojim hranolkám jedia rôzne omáčky. Medzi ich najobľúbenejšie patria arašidová a kari.

Turisti po ochutnaní arašidovej omáčky buď celú porciu dajú niekomu inému, či zahodia, alebo im tá omáčka tak zachutí, že sa jej nevedia dojesť.

Holandské hranolky s arašidovou omáčkou
Holandské hranolky s arašidovou omáčkou

Ryby a plody mora

Ryby neodmysliteľne patria medzi tradičné holandské jedlá. Pre výbornú polohu pri mori majú holanďania vždy výborný výber červých rýb a morských plodov.

Hollandse Nieuwe, alebo nazývaný aj holandský sleď, patrí medzi najznámejšie holandské jedlá.

Hollandse Nieuwe je marinovaný, osolený, surový sleď, podávaný v žemli s cibuľou. Toto ikonické jedlo musí vyskúšať každý návštevník, ináč ako keby v Holandsku ani nebol. Nie som veľký fanúšik cibule, ale to mi nezabránilo vychutnať si toto výborné jedlo.

Klasické holandské jedlo: Haring v žemli
Haring v žemli
Výber rôznych rýb a morských plodov
Výber rôznych rýb a morských plodov

Kuracie satay

Pôvodne som si to pomýlila s naším kuracím soté, a čakalo ma prekvapenie, keď mi priniesli toto jedlo. Na tanieri som si našla ugrilované kuracie prsia nakrájané na kocky, poliate hustou hnedou omáčkou a posypané arašidami. Veľmi ma to potešilo, pretože arašidovú omáčku som si veľmi obľúbila.

Kuracie satay
Kuracie satay

Holanďania sa tvária, že je to ich tradičné jedlo. Kuracie satay pôvodne pochádza z Indonézie. Počas kolonizácie si ho prisvojili.

Vegetariánske satay so syrom Paneer
Vegetariánske satay so syrom Paneer

Ako príloha sa môže podávať ryža, hranolky alebo aj rezance (nie tie naše, čo dávame do polievky, ale tie klasické ázijské). V poslednej dobe začali byť populárne varianty s krevetami, či syrom Paneer, ktorý je vhodný pre vegetariánov.

Polievky

Holanďania jedia iba dve polievky – hrachovú a rajčinovú. Erwtensoep alebo holandská hrachová polievka je tradičné zimné jedlo, ktoré je obľúbené pre svoju sýtosť a výživovú hodnotu. Polievka obsahuje hrach, zemiaky, cibuľu, mrkvu a slaninu.

Holandská rajčinová polievka, známa tiež ako „tomatensoep“, je tradičnou polievkou v Holandsku, ktorá sa vyrába z paradajok, vývaru, zeleniny a podáva sa s mliekom alebo smotanou. Môže sa servírovať ako predjedlo alebo aj ako hlavný chod. Často k nej dávajú krajec chleba alebo grilovaný syrový sendvič.

Rajčinová polievka
Rajčinová polievka

Bitterballen

Bitterballen sú malé vyprážané guľôčky, plnené s mäsom. Tento holandský snack je obľúbený na párty alebo ako predjedlo.

Pannenkoeken

Pannenkoeken sú holandské palacinky, ktoré sa podávajú ako sladký dezert alebo ako slaná pochúťka s rôznymi náplňami. Od detstva som bola zvyknutá jedávať palacinky iba so sladkou plnkou. Preto ma dosť prekvapilo, keď som v menu videla rôzne kombinácie so slaninou, syrom, alebo šunkou.

Palacinka so zeleninou a hríbami
Palacinka s jablkom

Poffertjes

Poffertjes sú malé dolky, ktoré sa tešia veľkej obľube, či už medzi deťmi alebo dospelými. Pripravujú sa na speciálnej panvici, kde získajú svoj tvar. Je to niečo podobné, ako my máme špecialnu panvicu na dolky.

Tradične sa podávajú s lyžičkou masla a práškovým cukrom. Toto jedlo určite stojí za ochutnanie, ak navštívite Holandsko.

Poffertjes, minidolky

Stroopwafels

Holandské Stroopwafels sú tradičné holandské wafle v tvare tenkých plátkov a spojené sladkou sirupovou náplňou. Sú obľúbené po celom Holandsku a často sa predávajú na trhoch a pouličných stánkoch. Ja ich zvyčajne kupujem v supermaketoch a nosím ako darček pre rodinu a známych.

Stroopwafels
Stroopwafels

Vorlíkov Sprievodca

Chceš viac tipov na cestu do rôznych krajín? Stiahni si môjho podrobného PDF sprievodcu – zdarma! ⬇️

Tvo sprievodca bezstarostným cestovaním | Vorel na cestách

Prihlás sa k odberu Vorlíkovho newslettera.

Čo dodať na záver?

Celkom dobré bolo to kulinárske dobrodružstvo, že? Pri písaní tohto blogu mi tiekli slinky na kus baraninky, a neraz som si pomyslela „Ach, toto by som si teraz dala“. Asi budem musieť naplánovať ďalšiu cestu ho Holandska.

Ktoré holandské jedlo ti chutilo najviac? Podeľ sa s nami v komentároch.

Najnovšie články potulkami svetom

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Návrat hore