Káva a jedlo je pre mňa jedným z hlavných dôvodov, prečo cestujem. Pred každou cestou si pripravím zoznam miestnych špecialít, ktoré chcem ochutnať. Najmä ak ide o krajinu s bohatou kulinárskou tradíciou, ako je Jordánsko. Takýto zoznam mi pomáha spoznať krajinu a jej miestnu kuchyňu a zároveň sa vyhnúť jedlám s mliekom či smotanou. Pripraviť si zoznam odporúčam každému s potravinovými alergiami a intolerianciami.
Jordánska kuchyňa ma lákala svojou rozmanitosťou, od krémového hummusu cez korenisté mezze až po legendárny mansaf. Ak ťa zaujíma, čo ochutnať v Jordánsku, pripravila som výber 10 tradičných jedál, ktoré mi najviac chutili (a niektoré aj prekvapili). Jedno z nich sa dokonca je spôsobom, ktorý som zažila len v jednej krajine!
➡️ Na konci článku na teba čaká môj PDF sprievodca zdarma, v ktorom nájdeš praktické tipy na cestovanie, jedlo aj pamiatky.
Upozornenie: Niektoré odkazy v tomto článku obsahujú odkazy na partnerské produkty. Ak klikneš na odkaz a kúpiš si akúkoľvek službu, môžem získať malú províziu (bez ďalších nákladov pre teba). Pomôže mi to s prevádzkovaním tohto blogu.

Pred odletom do Jordánska nezabudni
- Stiahnuť a vytlačiť Vorlíkov sprievodca: Ammán do vrecka (odkaz na sprievodcov)

- Rezervovať si ubytovanie (odkaz na recenzie hotelov)
- Skontroluj víza, miestnu menu a zvyklosti (pozri sprievodcu)
- Zistiť roamingové poplatky mobilných operátorov, prípadne kúpiť eSIMku (odkaz na eSIM recenzie)
- Pripraviť zoznam atrakcií a pamiatok, ktoré sa oplatí navštíviť (pozri sprievodcu)
- Pripraviť zoznam jordánskych jedlál a špecialít (odkaz na jedlo)
- Skontrolovať všetko o Jordánsku (odkaz na Sprievodca Jordánskom)
Jordanská káva
To by som nebola ja, aby som nezačala s kávou.
Káva je veľmi dôležitá v jordánskej kultúre. Jordánci by radšej nepili žiadnu kávu než instantnú kávu. Na prípravu nápoja používajú zrnká arabiky, ktorú pomelú spolu s kardamónvými zrnkami. Kávu varia spolu s vodou v špeciálnej nádobke niekoľko minút. V podstate je to turecká káva, ale s kardamonom. Ponúknutá káva sa tu neodmieta, vraj je to považované za urážku.
Pre mňa je káva dôležitá časť raňajok.
Neviem si predstaviť, ako by som bez nej zvládla celodenný výlet do Petry.

Jordánsky chlieb
Začnim s pomerne známym jedlom, ktoré nepotrebuje špeciálne predstavenie nakoľko je to populárne jedlo v každej krajine Blízkeho východu – arabský chlieb.
Chlieb sa jedáva s akýmkoľvek jedlom, okrem dezertu. Nie, nie je to chlieb, ako ho poznáme my, ale je v podobe placky, nazývanej aj arabský chlieb, khubz alebo pita.

Studené mezze
Mezze je neodmysliteľnou súčasťou jordánskej kuchyne a bežne sa podáva ako predjedlo alebo ľahký obed. Ide o výber menších jedál, podobne ako španielsky tapas. Medzi najznámejšie studené mezze v Jordánsku patria hummus, falafel, moutabel, labneh (krémový jogurtový syr) či tabbouleh (bylinkový šalát z petržlenu, bulguru a citrónovej šťavy).
Medzi najpopulárnejšie reštaurácie, ktoré podávajú tradičné jordánske mezze, patrí reštaurácia Hashem. Tú som navštívila aj ja. Jedlá sú tam výborné a lacné.
🧭 Vorel odporúča: Skús hummus v reštaurácii Hashem v Ammáne. Jedlo je výborné, lacné a reštaurácia je nonstop otvorená!
Falafel
Falafel sú vyprážané guľôčky z rozomletého cíceru alebo bôbu (vhodná pre vegetariánov). V Ammáne je falafel bežné pouličné jedlo populárne medzi domácimi a aj turistami, pretože je lacné a chutné.
Hummus
Hummus je studený dip (alebo hustá omáčka) z uvareného cíceru zmiešaného s tahinou (sezamovou pastou), citrónovou šťavou a cesnakom. Väčšinou sa servíruje s cícerom a olivovým olejom alebo aj mäsom (obrázok dole). V Hashem reštaurácii (veľmi obľúbebej a populárnej) som mala možnosť ochutnať aj verziu s chlebom, ktorú nazývajú Fattet hummus. Chlieb rozmočia vo vývare a následne zmixujú s hummusom (v bielej miske na obrázku dole).

Moutabel
Ďalšie jedlo na zozname, ktoré som chcela vyskúšať, bol moutabel. Podobne ako hummus, moutable je studený dip, avšak z baklažánu. Je mojím obľúbeným predjedlom (alebo nazývaným aj meze), a preto ho skúšam v rôznych reštauráciách. A dopadlo to presne ako som očakávala. Moutabel chutí jednoznačne lepšie v Jordánsku, než v libanonskej, či tureckej reštaurácii Londýne. Počas môjho pobytu v Amáne som si ho dopriala počas každého obedu a stihla som ho zjesť tak rýchlo, že som ho ani nestihla odfotiť.
Warak enab
Warak enab sú plnené hroznové listy. Rôzne verzie tohto jedla, vegetariánske alebo mäsové, sa dajú nájsť hádam v každej krajine Stredomoria a Blízkeho východu. Nie je to moje obľúbené jedlo, ale keďže každá krajina má trochu inú chuť, tak som musela vyskúšať.

Manakish – jordánska pizza
Manakish sa taktiež nazýva aj arabská pizza. Ako už názov prezrádza, má tvar pizze, no tam akákoľvek podobnosť s pizzou, ako ju poznáme my, končí. Manakish je podávaný so zmesou korenia nazývanou za’atar a olivovým olejom. Ja som mala možnosť ochutnať manakish na ceste do Petry, keď sme sa zastavili v dákom obchode so všetkým možným. Na internete som sa dočítala, že sa manakish podáva aj so syrom (halloumi), vajíčkom alebo pomletým mäsom.

Maqluba
Maqluba je mäsité jedlo podávané s ryžou. Pripravuje sa v keramickej alebo kovovej nádobe, kde sa mäso dá naspodok, následne sa pridá korenie a ryža. Keď je všetko uvarené, obsah nádoby sa prevráti na tanier.
Mansaf – národné jedlo v Jordánsku
Mansaf je národné jedlo jordánskeho kráľovstva. Má tri hlavné zložky – ryžu, teľacie mäso a jammed (kozie mlieko). Čo však mňa na ňom najviac zaujalo je, že sa je rukami. Ako som sa jeden večer viezla na hotel, s taxikárom sme sa bavili o tomto populárnom jedle, a odporučil mi Dahbera. Nemôžem to nazvať reštauráciou, keďže podávajú iba jedno jedlom.

V posledný deň som navrhla kolegovcom, aby sme vyskúšali toto jedlo. Našlo sa zopár odvážlivcov, ktorí sa rozhodli pridať ku mne. Stôl nám najskôr prikryli igelitom a následne doniesli dve obrovské misy s jedlom. Kto toto všetko zje? Veď to je jedla ako pre celú armádu.
Spolu s jedlom nám každému priniesli aj igelitový podbradník. Ako som sledovala domáci sediach za inými stolmi, odpozerala som metódu ako jesť mansaf. Najskôr treba poliať mäso a ryžu kozím mliekom a následne urobiť guličky z ryže.

Ach, cítila som sa ako malé dieťa, ktoré sa hrá s jedlom. Našťastie som nemala žiadneho rodiča pri mne, ktorý by ma vyhrešil, že sa s tým jedlom hrám. Ako som sledovala kolegovcov, tiež si užívali túto nevšednú skúsenosť.
🧭 Vorel odporúča: Ak budeš mať možnosť, určite ochutnaj mansaf. Vezmi partiu a choď do toho! Nejde len o jedlo, ale o celý zážitok. Priprav sa na poriadnu porciu, igelitový podbradník a ryžové guličky v ruke. Budeš sa cítiť ako dieťa, ktoré sa môže konečne hrať s jedlom. A nikto ťa za to nebude karhať. 😉
Zarb – beduínske jedlo
Zarb je tradičné beduínske jedlo, ktoré sa pripravuje doslova v zemi. Vykopaná diera slúži ako pec, do ktorej sa vloží kovová konštrukcia s viacerými poschodiami. Na nej sa uložia kúsky marinovaného mäsa (najčastejšie kuracie alebo jahňacie), zelenina a niekedy aj ryža. Celé sa to zakryje poklopom a nasledne zakope pieskom. Jedlo sa takto pomaly pečie nad uhlíkmi niekoľko hodín.

Výsledkom je neuveriteľne mäkké mäso, ktoré sa rozpadáva už len pri pohľade. Zarb sa často podáva ako večera v beduínskych kempoch v púšti Wadi Rum. Celý proces servírovania je zážitok sám o sebe.
🧭 Vorel odporúča: Ak budeš spať v púšti, vyber si kemp, kde pripravujú zarb. Bude to jedna z tvojich najpamätnejších večerí v Jordánsku.
Ovocie
A teraz ide moja najobľúbenjšia časť – ovocie a dezerty!
Jordánske kráľovstvo som navštívila v čase, keď všade predávali ďatle, figy a granátové jablká. Neodolala som a kúpila som si kilo čertsvých žltých ďatlí a fíg. Chuť ovocia, ktoré dozrelo na strome sa absolútne nedá porovnať s ovocím kúpeným v supermarkete. Všetky figy a ďatle boli neskutočne sladké a šťavnaté.


🧭 Vorel odporúča: Ideálne miesto na kúpu čestvého ovocia je Souk el-Khodra.
Kanafeh
Kanafeh je dezert, ktorý dostať hádam na každej ulici. Ja som vyskúšala kanafeh v hotelovej reštaurácii a v rôznych stánkoch na ulici a musím povedať, že jednoznačne najlepší je ten z ulice. Hlavne to bude atmosférou, kde domáci amánčania sedia na ulici a s radosťou spravia miesto pre turistu, aby si všetci spolu mohli vychutnávať tento populárny dezert. Hlavnou zložkou tohto dezertu je syr. Našťastie sa moja intolerancia na mliečne výrobky neprejavila, a tak som si mohla túto dobrotu zakaždým vychutnať bez stresov.


Sprievodca Jordánskom
Chceš viac tipov na Jordánsko? Stiahni si môjho podrobného PDF sprievodcu Jordánskom – zdarma! ⬇️

Prihlás sa k odberu Vorlíkovho newslettera.
Moje najobľúbenejšie jedlo v Jordánsku?
Týmto sa môj zoznam jedál nekončí. Ak sa vrátim do Jordánska, určite ochutnám kuracie pečienky. Som zvedavá, ako budú chutiť v porovnaní s našimi receptami.
Aké jedlo mi najviac chutilo v Jordánsku? Jednoznačne čerstvé ovocie. No najväčší zážitok bolo jedenie mansafu rukami.
Aké sú tvoje skúsenosti zo Jordánska? Podeľ sa s nami v komentároch.
Najnovšie články potulkami svetom
- Čo vidieť v Dauhe: Kompletný sprievodca po pamiatkach, ktoré ťa prekvapia

- Ako sa dostať do Londýna z letísk a späť: Kompletný sprievodca

- Čo vidieť v Istanbule za jeden deň: sprievodca po štvrti Sultanahmet

- Čo vidieť v okolí Košíc: tipy na výlety, pamiatky a prírodné krásy

- Čo vidieť v Rotterdame: Sprievodca najlepšími miestami mesta

- Čo vidieť v Košiciach: sprievodca najkrajšími miestami v meste

